top of page

“Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet komen overvliegen,
    maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar.”
 
                                                                                                

 Chinees gezegde

Uit mijn praktijk...:

​

Scheiding

Wij gaan scheiden. Hoe kunnen we onze kinderen hierbij begeleiden?

Mijn dochtertje gaat sinds dat ik ben gescheiden heel hard huilen als ik haar naar haar vader breng en vice versa. Hoe kunnen we haar helpen?​

Ik zie mijn kinderen niet meer sinds de scheiding. Hoe kan ik hiermee omgaan?

 

Ziekte

Ik word niet meer beter. Hoe en wanneer vertel ik dit aan onze kinderen? 

Ik ben leerkracht en in mijn klas is een leerling heel ernstig ziek. Hoe begeleid ik de andere kinderen hierbij?

Ons zoontje gaat overlijden. Wij willen graag begeleiding voor hem. En we zoeken begeleiding voor onszelf en voor onze andere kinderen in het afscheid nemen. 

​

Levend verlies

Ons zoontje is verstandelijk en lichamelijk beperkt en heeft een beperkte levensverwachting. We zijn op zoek naar handvatten hoe we in ons gezin hiermee kunnen omgaan.  

​

Overlijden

Hoe kunnen wij onze kinderen begeleiden bij het afscheid nemen van hun oma?

​Mijn partner is overleden. Ik weet niet hoe ik verder moet zonder hem. 

In mijn team heeft een medewerker zijn dochter verloren. Hoe gaan we hiermee om op het werk?

Ik heb als puber mijn broertje verloren maar nu ik volwassen ben merk ik dat hier steeds meer last van krijg. Ik zoek hulp hiervoor.

​

​

 

Ons levenspad is gekleurd door allerlei soorten ervaringen, ook door verlies. Bij een groots en ingrijpend verlies worden we soms zó overspoeld door emoties, dat we even de weg kwijt zijn. Of elkaar. Hoe kunnen we na een betekenisvol verlies overeind blijven? Of, zoals een moeder mij vroeg na het overlijden van haar pasgeboren baby: “Hoe moet ik rouwen?”.

 

Rouwen is heel hard werken. Maar hoe doe je dat?

 

Rouwen om je verlies is niet om het te vergeten, een plek te geven of het verlies achter je te laten. Maar om het te integreren in je levensverhaal. De rauwe randen van het verlies verzachten en je raakt geleidelijk aan niet meer overspoeld door pijn en verdriet. Ik begeleid je graag hierbij.

 

Gezinnen geconfronteerd met een groot verlies hebben vaak moeite elkaar te vinden en er voor elkaar te zijn. 

Kinderen en jongeren rouwen ook anders dan volwassenen. Ze zijn nog afhankelijk van hun omgeving, voelen uit loyaliteit naar de ouder(s) toe niet altijd de ruimte om hun verlies aan te gaan en hebben meestal nog geen referentiekader. Ook willen ze vaak niet zielig gevonden worden of anders zijn dan hun leeftijdgenoten. Soms lijkt een kind of jongere er goed mee om te gaan, maar zet het verlies zich zodanig vast dat het kind jaren later alsnog vastloopt. En wat voor een ouder klein lijkt, kan voor een kind voelen als een onoverkomelijk verlies.

​

Bij een scheiding kan de rouw om het verlies van de relatie heel ontwrichtend werken. Ouders verliezen dan vaak uit het oog hoe belastend dit is voor hun kinderen. Ik begeleid je graag bij het proces van in gesprek blijven en samen verder gaan; niet meer als partners maar altijd met elkaar verbonden als ouders.  

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren veel baat hebben bij het delen van hun verlies met leeftijdsgenoten. Daarom organiseer ik in mijn praktijk ook lotgenotencontactgroepen. Deze bijeenkomsten vinden desgewenst op school plaats.

​

Via gesprekken, wandelingen, creatieve werk- en schrijfoefeningen, spelvormen en systemisch werk bied ik ruimte aan jouw of jullie verhaal en hoe je het verlies kan verweven in je leven. 

​

Ik werk graag met “Alle Sterren van de Hemel” en Samen krachtig op pad". Dit zijn therapeutische bordspellen die speciaal zijn ontwikkeld om emoties en (moeilijke) onderwerpen onder professionele begeleiding bespreekbaar te maken, zoals over ernstige ziekte, verlies of afscheid. Deze tools met verschillende werkvormen zijn individueel, met gezinnen en in groepsvorm inzetbaar.

​

Rouw- en verliesbegeleiding is een korte interventie en geen langdurige therapie. Indien er andersoortige specialistische hulp nodig is, verwijs ik door.   

Annette de Boo - voor begeleiding bij rouw en verlies -  Praktijk@AnnettedeBoo.nl  -  Vlietweg 15  2266 KA  Leidschendam / Voorburg  -  06-36208779
bottom of page