top of page

“Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet komen overvliegen,
    maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar.”
 
                                                                                                

 Chinees gezegde

Uit mijn praktijk...:

Scheiding

Wij gaan scheiden. Hoe kunnen we onze kinderen hierbij begeleiden?

Mijn dochtertje gaat sinds dat ik ben gescheiden heel hard huilen als ik haar naar haar vader breng en vice versa. Hoe kunnen we haar helpen?​

 

Ziekte

Ik word niet beter. Hoe en wanneer vertel ik dit aan mijn kinderen?

Ik ben leerkracht en in mijn klas is een leerling ongeneeslijk ziek. Hoe begeleid ik de andere kinderen hierbij?

Overlijden

Hoe kunnen wij onze kinderen begeleiden bij het afscheid van hun oma?

​Mijn partner is overleden. Ik weet niet hoe ik verder moet zonder hem. 

In mijn team heeft een medewerker zijn dochter verloren. Hoe gaan we hiermee om op het werk?

 

Ons levenspad is gekleurd door allerlei soorten ervaringen, ook door verlies. Bij een groots en ingrijpend verlies worden we soms zó overspoeld door emoties, dat we even de weg kwijt zijn. Of elkaar. Hoe kunnen we na een betekenisvol verlies overeind blijven? Of, zoals een moeder mij vroeg na het overlijden van haar pasgeboren baby: “Hoe moet ik rouwen?”.

 

Rouwen is heel hard werken. Maar hoe doe je dat?

 

Rouwen om je verlies is niet om te vergeten, een plek te geven of het verlies achter je te laten. Maar om het te integreren in je levensverhaal. De rauwe randen van het verlies verzachten en je raakt geleidelijk aan niet meer overspoeld door pijn en verdriet. Ik begeleid je hierbij graag.

 

Gezinnen geconfronteerd met een groot verlies hebben vaak moeite elkaar te blijven ontmoeten en er voor elkaar te zijn. Ouders verliezen de behoeftes van hun kinderen uit het oog. 

Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen. Ze zijn nog afhankelijk van hun omgeving, voelen uit loyaliteit naar de ouder(s) toe niet altijd de ruimte om hun verlies aan te gaan en hebben meestal nog geen referentiekader. Ook willen ze vaak niet zielig gevonden worden of anders zijn dan hun leeftijdgenoten. Soms lijkt een kind of jongere er goed mee om te gaan, maar zet het verlies zich zodanig vast dat het kind jaren later alsnog vastloopt. En wat voor een ouder klein lijkt, kan voor een kind voelen als een onoverkomelijk verlies.

Bij een scheiding kan de rouw om het verlies van de relatie heel ontwrichtend werken. Ouders verliezen dan vaak uit het oog hoe belastend dit is voor hun kinderen. Ik begeleid je graag bij het proces van in gesprek blijven en samen verder gaan; niet meer als partners maar altijd met elkaar verbonden als ouders.  

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren veel baat hebben bij het delen van hun verlies met leeftijdsgenoten. Daarom organiseer ik in mijn praktijk ook lotgenotencontactgroepen. Deze bijeenkomsten vinden desgewenst op school plaats.

Via gesprekken, wandelingen, creatieve oefeningen en systemisch werk bied ik ruimte aan jouw verhaal en hoe je het verlies kan verweven in je leven. 

Rouw- en verliesbegeleiding is een korte interventie en geen langdurige therapie. Indien er andersoortige specialistische hulp nodig is, verwijs ik door.   

Annette de Boo - voor begeleiding bij rouw en verlies -  Praktijk@AnnettedeBoo.nl  -  Vlietweg 15  2266 KA  Leidschendam / Voorburg  -  06-36208779
bottom of page